Informatie creatie en mode

Heb je feeling voor kleuren, vormen en modetrends?
Wil je kennis maken met de verschillende jobs in de mode?
Ben je benieuwd welke weg een kledingstuk bewandelt van ontwerp tot item in je kleerkast?
Wil je groeien in een algemeen vormende en creatieve opleiding?

Je combineert in de studierichting Creatie en mode theoretische inhouden aan je creatieve interesse en je handigheid. De algemene vorming is breed en inhoudelijk sterk. Je ontdekt het volledige proces van ontwerp tot het uitwerken van nieuwe, originele creaties. Je ontwikkelt je kennis in verschillende vakgebieden van de mode. Je groeit in persoonlijke, communicatieve vaardigheden, ondernemingszin en zelfstandigheid.

In de derde graad creatie en mode ondersteunt de algemene theoretische vorming de creatieve en uitvoerende component. Het stevig pakket algemene vakken is in evenwicht met de modegerichte vakken om een vlotte doorstroming naar het hoger onderwijs te garanderen. In het laatste jaar toon je op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties binnen je studierichting in de geïntegreerde proef (GIP). Je modische vorming ontwikkel je in vakken als:

Creatie, kostuum-en kunstgeschiedenis

Je onderzoekt de voorspellingen in trends, lifestyle, cultuur, kunst, techniek, materialen, kleuren, ... Je ontwikkelt vanuit onderzoekswerk en doe-opdrachten nieuwe concepten en komt zo tot eigen ontwerpen van kledingstukken en accessoires. Je ontwikkelt een gevoels- en denkwereld vanuit kunst en actualiteit.

Vormgeving, praktijk technologie en organisatie

Modische creaties leer je ontwikkelen voor een bepaalde doelgroep en binnen een afgebakend thema. Je leert van je modeschets een digitale vlaktekening met alle technische informatie te maken en een productierijp patroon. Je wordt vaardig in het kwalitatief uitwerken van je creaties. Je gaat naaien en stikken om je prototype uit te voeren in baalkatoen en in de juiste kwaliteit. Hierbij leer je gebruik maken van elektronische programma’s zowel bij het grafisch ontwerpen als bij het ontwikkelen en presenteren.

Marketing en distributie

Je bestudeert de verschillende aspecten van inkoop tot distributie in de modesector: prijs, kwaliteit, doelgroep, productie, vervoer, ...

Toelatingsvoorwaarden

Tweede graad van het Secundair Onderwijs met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van het tweede leerjaar van de derde graad: Diploma secundair onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

De studierichting sluit aan op hoger onderwijs. Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn: modetechnologie of pedagogisch hoger onderwijs: secundair mode. Je kan ook starten in masteropleidingen als: beeldende kunsten mode, theaterkostuum.
Je kan een Se-n-se opleiding volgen binnen de derde graad van het technisch secundair onderwijs en je zo verder specialiseren in creatie-en patroonontwerpen of grafische en ruimtelijke vormgeving. Een zevende specialisatiejaar binnen het studiegebied mode als modespecialisatie en trendstudie kan ook een zinvolle tussenstap zijn.
Na het beëindigen van je secundair onderwijs kan je al starten als werknemer in verscheidene functies in een modebedrijf.

Lessentabel creatie en mode

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Nederlands 2 2
Frans 2 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Aardrijkskunde 2  
Geschiedenis   2
Natuurwetenschappen 1  
Wiskunde 3 3
Creatie, kostuum- en kunstgeschiedenis 5 5
Materiaalonderzoek 1 1
Marketing en distributie 1 1
Vormgeving 6 6
Praktijk technologie & organisatie 4 5
  34 34