Informatie moderealisatie en verkoop

Voel en combineer je graag mooie stoffen en materialen?
Bekijk je met plezier mooie etalages?
Ben je handig en heb je zin zelf een kledingstuk te maken?
Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

De studierichting Moderealisatie bevat een afwisseling tussen een brede algemene vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontdekt wat lifestyle is. Je leert modetrends volgen en productpresentaties maken. Je ontwikkelt verschillende technieken om modische werkstukken te realiseren en retouches uit te voeren. Zo word je een echte modeverkoopster die op maat en vraag van de klant kan werken.

In de derde graad moderealisatie en verkoop combineer je een brede vorming met de beroepsgerichte component. Dit doe je in vakken als:

Project algemene vakken (PAV)

In PAV worden Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis geïntegreerd tot één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritisch denken en de maatschappij en actualiteit begrijpen.

Communicatie, presentatie en lifestyle (CPL)

Je ontdekt de verschillende aspecten in een modezaak in praktische opdrachten zoals: het inoefenen van technieken in verkoopsituaties, creatief presenteren, productkennis, ... In projecten leer je klant- en teamgericht werken en de verantwoordelijkheid voor de eigen taken op te nemen. Daarbij vertrek je vanuit lifestyle, waar mode deel vanuit maakt en leer je mondelinge en visuele communicatie, alsook ICT aspecten juist in te zetten.

Modepraktijk, studie en vormgeving

Je verwerft technische vaardigheden, kennis en attitudes in het ontwikkelen en realiseren van modische werkstukken. Je leert deskundig naaien, stikken en diverse technieken om retouches uit te voeren.

Beroepsleven & stage

Je gaat op observatie en op bezoek in bedrijven en winkels in de modesector.

Door de stages in een mode- of interieurzaak kom je in contact met de verwachtingen die de arbeidsmarkt stelt en krijg je de kans om de verworven kennis toe te passen en uit te breiden in reële situaties.

In het vijfde jaar ga je één week op stage en in het zesde jaar ga je een halve dag per week en één maal per jaar twee weken op stage. In het laatste jaar toon je op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties binnen je studierichting in de geïntegreerde proef (GIP).

Toelatingsvoorwaarden

Tweede graad van het Secundair Onderwijs met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van het tweede leerjaar van de derde graad: getuigschrift.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als medewerker in de mode- en verkoopsector.
Wil je het diploma secundair onderwijs behalen, dan is het specialisatiejaar Modespecialisatie en trendstudie een logische stap. Het behalen van het diploma secundair onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel moderealisatie en verkoop

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Project algemene vakken 4 4
Frans 2 2
Engels 2 2
Leerbegeleiding/coaching 1 1
CPL (communicatie, presentatie & lifestyle), stage 10 10
Modepraktijk, studie & vormgeving, stage 7 7
Retouches, stage 6 6
  36 36