Informatie haarstilist

Neem je graag initiatief? Heb je een passie voor haarstilering?
Kan je vlot zelfstandig beslissingen nemen?
Wil je je vervolmaken in een beroepsgerichte richting met veel verantwoordelijkheid en een algemene basisvorming?

In het specialisatiejaar Haarstilist verwerf je professionele kennis op het vlak van kapselstilering, leer je nieuwe technieken aan, volg je de nieuwe modelijnen op de voet en verwerf je de noodzakelijke kennis voor het zelfstandig uitbaten van een salon. Dit jaar biedt je de ideale voorbereiding op een commerciële functie in de kapperswereld en/of het runnen van een eigen kapsalon en toont je de weg naar een beroep in de kapperswereld: zelfstandige kapper, gerant, franchisenemer, ... 

Facetten als creativiteit, organisatievermogen, samenwerking en contactvaardigheid zijn onontbeerlijk binnen de opleiding.

Algemene vorming

In de algemene vakken leer je wat je nodig hebt in onze boeiende, ingewikkelde en snel veranderende samenleving. Je verdiept je kennis van vreemde talen en je begrijpt en leert je uitdrukken in Frans en Engels in dagelijkse situaties binnen de praktijk het kappersberoep. De actualiteit, het verleden en heden worden vanuit breed maatschappelijke thema’s in het vak PAV (project algemene vakken) aangebracht. In het vak bedrijfsbeheer ontwikkel je de theoretische kennis voor de uitbating en administratieve beheer van een winkel of retouchezaak, kennis van informatica is hierbij noodzakelijk.

Praktijkervaring in het eigen leersalon

Het eigen leersalon maakt de opleiding levensecht. Na veel overleg en samenwerking met je collega’s-studenten start je een eigen salon. Dit project loopt als een rode draad doorheen de opleiding.

Het salon wordt opgestart na een grondige studie van de budgettering, de inrichting, de kostenraming, de aankopen, ... Tijdens de uitbating leer je de werkzaamheden in het leersalon organiseren, coördineren en toezien op de uitvoering ervan. Aan het einde van het schooljaar sluit het leersalon af: de inventaris wordt opgemaakt en de resultaten worden geëvalueerd.

Je toont ook op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties uit dit specialisatiejaar in de geïntegreerde proef (GIP).

Beroepsleven & stage

Je komt in contact met specialisten uit de beroepsrealiteit. Gastsprekers geven sessies over specifieke aspecten van het beheer van een kapsalon. Beursbezoeken, demonstraties, deelname aan wedstrijden, ... maken deel uit van de opleiding. Ook de stages in een echt kapsalon brengen je veel praktijkervaring bij.Tijdens de wekelijkse stage leer je je aanpassen aan de specifieke eisen van het kapsalon. Werken aan tempo, kwaliteit en omgang met klanten blijven de hoofddoelstellingen.

Tijdens de blokstage aan het einde van het schooljaar, toets je de ervaring van het leersalon aan de realiteit. Gedurende twee weken krijg je de kans heel wat facetten van het beheer van een salon mee te maken en te doorgronden.

Toelatingsvoorwaarden

Het zesde jaar secundair onderwijs met vrucht hebben beëindigd in een overeenstemmende studierichting:

  • BSO Haarzorg
  • TSO Schoonheidsverzorging

Getuigschriften

Voor BSO afgestudeerden:
Diploma Secundair Onderwijs
Voor TSO afgestudeerden: Studiegetuigschrift van het zevende specialisatiejaar

Bijkomend Attest Bedrijfsbeheer

Toekomstmogelijkheden

Na het behalen van je diploma secundair onderwijs kan je starten als als kappermedewerker, kappergerant of zelfstandig kapper. Je kan een aansluitende Se-n-se opleiding volgen en je zo verder specialiseren in bijvoorbeeld grime of esthetische lichaamsverzorging. In bepaalde richtingen van het hoger onderwijs mag je in een aansluitende professionele bachelor starten. Er zijn ook opleidingsmogelijkheden in het Volwassenonderwijs, bij Syntra, de VDAB, …

Lessentabel haarstilist

 
Vakken 7e jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Project
     Engels
     Frans
     Project algemene vakken
8
Salonorganisatie 8
Salonbeheer 2
Stage kapsalon 6
Praktijk leersalon 4
Ondernemend project 2
  34