Informatie modespecialisatie en trendstudie

Heb je een passie voor lifestyle en modetrends?
Neem je graag initiatief?
Kan je vlot zelfstandig beslissingen nemen?
Wil je je vervolmaken in een beroepsgerichte richting met veel verantwoordelijkheid en een algemene basisvorming?

In het specialisatiejaar Mode-verkoop bieden we je een klantgerichte opleiding aan waar lifestyle, modetrends, moderealisatie, retouches, productpresentatie, verkoopsituaties, ... ruim aan bod komen.
Je werkt zelfstandig en vakkundig mee in een retouchezaak, voert vakkundig retouches uit en verzorgt contacten met klanten in een verkoopomgeving.
Facetten als creativiteit, organisatievermogen, samenwerking en contactvaardigheid zijn onontbeerlijk binnen de opleiding.

Algemene vorming

In de algemene vakken leer je wat je nodig hebt in onze boeiende, ingewikkelde en snel veranderende samenleving. Je verdiept je kennis van vreemde talen en je begrijpt en leert je uitdrukken in Frans en Engels in dagelijkse situaties binnen de praktijk van de mode. De actualiteit, het verleden en heden worden vanuit breed maatschappelijke thema’s in het vak PAV (project algemene vakken) aangebracht. In het vak bedrijfsbeheer ontwikkel je de theoretische kennis voor de uitbating en administratieve beheer van een winkel of retouchezaak, kennis van informatica is hierbij noodzakelijk.

Praktijkervaring in de eigen retouchezaak

De eigen retouchezaak maakt de opleiding levensecht. Je start hiermee na veel overleg en samenwerking met je collega’s studenten.

Je leert klant- en teamgericht werken en de verantwoordelijkheid voor je eigen taken opnemen. Het tactvol leren omgaan met klanten, en collega’s gidst je bij de organisatie om vanuit een goede teamspirit jullie retouchezaak op te bouwen. Tijdens de uitbating leer je zelfstandig en vakkundig werken. Je verwerft inzicht in de aankleding, de uitbating en het administratieve beheer van een eigen retouchezaak.

Je toont ook op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties uit dit specialisatiejaar in de geïntegreerde proef (GIP).

Beroepsleven & stage

Tijdens je stages kom je in contact met specialisten uit de beroepsrealiteit en evolueer je in modebewust zijn en in je commerciële aanpak. Je verdiept je in het volgen van modetrends, nieuwe technologieën, textiele materialen en technieken.

In de praktijklessen realiseer je kleding op maat voor de klant, je leert hierbij afwerkingstechnieken die ook nuttig zijn om retouches uit te voeren in de retouchezaak op school of tijdens je stage. Je gaat gedurende dit specialisatiejaar een halve dag per week en één maal per jaar twee weken op stage.

Toelatingsvoorwaarden

Het zesde jaar secundair onderwijs met vrucht hebben beëindigd in overeenstemmende studierichting uit het studiegebied Mode.

Getuigschriften

Voor BSO afgestudeerden: Diploma Secundair Onderwijs
Voor TSO afgestudeerden: Studiegetuigschrift van het zevende specialisatiejaar
Bijkomend Attest Bedrijfsbeheer

Toekomstmogelijkheden

Na het behalen van je diploma secundair onderwijs kan je starten als modeverkoper in de distributiesector, retoucheuse, of als assisterend medewerker in de productieafdeling van een confectiebedrijf. Je kan een aansluitende Se-n-se opleiding volgen en je zo verder specialiseren in creatie en patroonontwerpen. In bepaalde richtingen van het hoger onderwijs mag je in een aansluitende professionele bachelor starten. Er zijn ook opleidingsmogelijkheden in het Volwassenonderwijs, bij Syntra, de VDAB, …

Lessentabel modespecialisatie en trendstudie

 
Vakken 7e jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Project
     Engels
     Frans
     Project algemene vakken
8
Plastische opvoeding 2
Mode
     Commercieel communiceren
     Mode
     Ondernemend project
     Retouche
18
  32