Informatie creatie en mode

Heb je feeling voor kleuren, vormen en modetrends?
Wil je kennis maken met de verschillende jobs in de mode?
Ben je benieuwd welke weg een kledingstuk bewandelt van ontwerp tot item in je kleerkast?
Wil je groeien in een algemeen vormende en creatieve opleiding?

Je combineert in de studierichting Creatie en mode theoretische inhouden aan je creatieve interesse en je handigheid. De algemene vorming is breed en inhoudelijk sterk. Je ontdekt het volledige proces van ontwerp tot het uitwerken van nieuwe, originele creaties. Je ontwikkelt je kennis in verschillende vakgebieden van de mode. Je groeit in persoonlijke, communicatieve vaardigheden, ondernemingszin en zelfstandigheid.

In de tweede graad creatie en mode verwerf je een stevige basisvorming in het belangrijk pakket algemene vakken. Je ontdekt creatieve en praktische vakken als:

Creatie, kostuum-en kunstgeschiedenis

Je leert je creativiteit inzetten om een origineel ontwerp te maken. Je presenteert je ontwerpen op verschillende manieren. Je toont je interesse in heel verschillende thema’s en ontdekt de samenhang tussen kunst, mode en actuele trends.

Vormgeving & praktijk

Je leert stap voor stap in kleinere opdrachten hoe je originele en persoonlijke creaties in soepele materialen uitvoert. Je leert naaien, stikken, patronen tekenen en knippen om met eenvoudige technieken tot een prototype te komen. Je ontdekt hoe je jouw ontwerp vertaalt in een produceerbaar en verkoopbaar concept. Zo leer je de verschillende aspecten van de productcyclus kennen.

Toelatingsvoorwaarden

Tweede leerjaar van de eerste graad met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van de tweede graad: Getuigschrift van de tweede graad van het Secundair Onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

De studierichting sluit aan op hoger onderwijs. Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn: modetechnologie of pedagogisch hoger onderwijs: secundair mode.
Je kan ook starten in masteropleidingen als: beeldende kunsten mode, theaterkostuum. Je kan een Se-n-se opleiding volgen binnen de derde graad van het technisch secundair onderwijs en je zo verder specialiseren in creatie-en patroonontwerpen of grafische en ruimtelijke vormgeving. Een zevende specialisatiejaar binnen het studiegebied mode als modespecialisatie en trendstudie kan ook een zinvolle tussenstap zijn.
Na het beëindigen van je secundair onderwijs kan je al starten als werknemer in verscheidene functies in een modebedrijf.

Lessentabel creatie en mode

 
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Nederlands 4 4
Frans 2 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 1
Natuurwetenschappen 2  2
Wiskunde 3 3
Creatie, kostuum- en kunstgeschiedenis 4 4
Sociale en communicatieve vaardigheden 2 2
Vormgeving 4 4
Praktijk technologie en organisatie 4 4
  33 33