Informatie moderealisatie en -presentatie

Voel en combineer je graag mooie stoffen en materialen?
Bekijk je met plezier mooie etalages?
Ben je handig en heb je zin zelf een kledingstuk te maken?
Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

De studierichting Moderealisatie bevat een afwisseling tussen een brede algemene vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontdekt wat lifestyle is. Je leert modetrends volgen en productpresentaties maken. Je ontwikkelt verschillende technieken om modische werkstukken te realiseren en retouches uit te voeren. Zo word je een echte modeverkoopster die op maat en vraag van de klant kan werken.

In de tweede graad moderealisatie-en presentatie leer je belangrijke vaardigheden in de algemene vakken en creatief werken en denken in praktijkvakken. Je ontdekt vakken als:

Project algemene vakken (PAV)

In PAV worden basisvaardigheden voor wiskunde, Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis thematisch en realistisch ingeoefend. Je volgt ook de actualiteit en leert vlot ICT te gebruiken.

Communicatie, presentatie en lifestyle (CPL)

In CPL leer je gevoel voor stijl, kleur en mode. Je ontdekt wat lifestyle en artikelkennis is. Je leert met stijl kleding te combineren en te presenteren in een modewinkel. In de oefenwinkel op school maak je presentaties en etalages, oefen je om klanten te ontvangen en artikelen mooi in te pakken. Je oefent mondelinge en visuele communicatieve vaardigheden en leert hierbij ICT te gebruiken als ondersteuning.

Modepraktijk, studie en vormgeving

Je leert veilig werken met een naaimachine, naaien, stikken en patronen knippen. Je ontdekt verschillende materialen en textielsoorten. Je leert nauwkeurig een bestaand patroon uittekenen en uitwerken. Je groeit in het maken van een accessoire of kledingstuk en leert hiervoor verschillende afwerkingstechnieken.

Toelatingsvoorwaarden

Tweede leerjaar van de eerste graad met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van de tweede graad: Getuigschrift van de tweede graad van het Secundair Onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als medewerker in de mode- en verkoopsector.
Wil je het diploma secundair onderwijs behalen, dan is het specialisatiejaar Modespecialisatie en trendstudie een logische stap. Het behalen van het diploma secundair onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel moderealisatie en -presentatie

 
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Project algemene vakken 6 6
Frans 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Plastische opvoeding 2 2
Leerbegeleiding/coaching 1 1
Praktijk voeding verzorging 2 2
CPL (communicatie, presentatie & lifestyle) 7 7
Modepraktijk, studie en vormgeving 11 11
  35 35