Informatie creatie en mode

Ben jij een creatieve geest met een voorliefde voor mode? Hou jij van creëren in de breedste zin van het woord? Wil je ontdekken en onderzoeken hoe je met verschillende materialen en technieken tot authentieke ‘out of the box’ creaties kan komen? Ben je bovendien ambitieus om een nieuwe beeldtaal te ontwikkelen. Kan je zelfstandig werken en sta je open voor zelfreflectie? Dan is deze richting iets voor jou.

Met creativiteit, ambitie en leergierigheid nemen we je mee om de weg te bewandelen die een textiele creatie aflegt van ontwerp tot item in je kleerkast of op de catwalk. Je interesse in mode, kunst, cultuur, natuur, technieken, materialen, kleuren, trends, media-impulsen, ... kan dienen als inspiratiebron om originele (authentieke) creaties te ontwikkelen en uit te werken. Het experimenteren met vormen, materialen en technieken staan centraal in het creatieve denk- en doeproces. Van jouw 2 of 3D ontwerpen maak je productieklare patronen om de creaties uit te voeren tot prototypes in diverse materialen. Daarnaast krijg je een stevige theoretische vorming.

In de derde graad ‘creatie en mode’ ondersteunt de algemeen theoretische vorming de creatief-modieuze component. Een stevig pakket ‘algemene vakken’ is in evenwicht met de creatieve- en modevakken om een vlotte doorstroming naar het hoger onderwijs te garanderen. In specifieke vakken leer je je eigen ideeën vertalen tot een nieuw modeconcept. Je zal voornamelijk werken met ruimere opdrachten waarbij veel aandacht gaat naar het oplossingsgericht en zelfsturend leren werken door gebruik te maken van een gestructureerd stappenplan. Je ontwikkelt verder je waarnemingsvermogen en visueel geheugen. Je doorloopt de verschillende stappen in de ontwikkeling van een ontwerp: van patroon tot prototype (proefmodel). Via een samenspel van marktonderzoek, patroontekenen, materiaalontleding en -verwerking, computer en werkorganisatie verdiep je je in de modewereld. Het eindresultaat leer je presenteren en ook zelf beoordelen.

De lessen ‘Kostuum- en kunstgeschiedenis’ werken ondersteunend bij de lessen creatie.

In de lessen ‘Creatie’ wordt je creativiteit optimaal aangesproken om tot een authentiek ontwerp te komen.

In de lessen ‘Vormgeving’ maak je patronen en snijplannen. Jouw ontwerp zal de verschillende fasen van de modelontwikkeling doorlopen. Het technisch dossier leg je vast op de computer. Door vele praktische opdrachten leer je open staan voor nieuwe technieken en leer je inzicht verwerven in realisaties. Je analyseert ontwerpen, bestudeert de produceerbaarheid en de ergonomie bij het uitvoeren van het werk. Dit opzoek- en studiewerk leidt tot de realisatie van authentieke prototypes in de praktijklessen.

De verworven kennis wordt in het zesde jaar getoetst aan de hand van een GIP (geïntegreerde proef). Voor deze jaaropdracht bedenk je rond een gekregen thema een concept, voer je een creatie uit en presenteer je je werk voor een jury.

Toelatingsvoorwaarden

Tweede graad van het Secundair Onderwijs met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van het tweede leerjaar van de derde graad: Diploma secundair onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

De studierichting sluit aan op hoger onderwijs. Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn: modetechnologie of pedagogisch hoger onderwijs: secundair mode. Je kan ook starten in masteropleidingen als: beeldende kunsten mode, theaterkostuum.
Je kan een Se-n-se opleiding volgen binnen de derde graad van het technisch secundair onderwijs en je zo verder specialiseren in creatie-en patroonontwerpen of grafische en ruimtelijke vormgeving. Een zevende specialisatiejaar binnen het studiegebied mode als modespecialisatie en trendstudie kan ook een zinvolle tussenstap zijn.
Na het beëindigen van je secundair onderwijs kan je al starten als werknemer in verscheidene functies in een modebedrijf.

Lessentabel creatie en mode

 
Vakken 6e jaar
Godsdienst 2
Nederlands 2
Frans 2
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2
Aardrijkskunde  
Geschiedenis 2
Natuurwetenschappen  
Wiskunde 3
Creatie, kostuum- en kunstgeschiedenis 5
Materiaalonderzoek 1
Marketing en distributie 1
Vormgeving & computertekenen 6
Praktijk technologie & organisatie 5
  34