Informatie retail (verkoop) optie visual merchandising

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen?
Heb je zin om een breed gamma aan verkooptaken uit te voeren?
Bekijk je met plezier mooie etalages?
Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

De studierichting Verkoop bevat een afwisseling tussen een brede algemene vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontwikkelt de vaardigheden en technische kennis die je nodig hebt in de boeiende en snel veranderende wereld van de retail. Je leert specifieke technieken om een professionele productpresentatie en etalage te realiseren. Je groeit in het ontwikkelen van een klantvriendelijke en communicatieve houding. Je verwerft de nodige theoretische kennis om de voorraad te beheren en met de computerkassa te werken.

In de derde graad Retail, optie Visual merchandising combineer je een brede vorming met de beroepsgerichte component. Dit doe je in vakken als:

Project algemene vakken (PAV)

In PAV worden Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis geïntegreerd tot één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritisch denken en de maatschappij en actualiteit begrijpen.

Retail

Bij retail leer je in de winkelklas, op werkplekleren en op stage de taken van een retailmedewerker op praktijkgerichte wijze: Je leert verkopen, kassa- en goederen beheren, presenteren, adviseren en service verlenen aan klanten. Daarbij oefen je voortdurend in het vlotte gebruik van de computer voor tekstverwerking, elektronisch rekenblad en lay-out van publicaties en folders.

Visual Merchandising

Je ontwikkelt je creativiteit door etalages te maken en presentaties in de winkel te verzorgen. Je oefent in de winkelklas, de etalageklas en op de winkelvloer op praktijkgerichte wijze.

Frans en Engels

In het uitgebreid pakket talen ligt de klemtoon op het verbale aspect. Een vlot gesprek voeren met een klant in het Frans en in het Engels wordt uitvoerig getraind.

Beroepsleven & stage

Er zijn verschillende observaties en bedrijfsbezoeken in de retailsector. In het vijfde jaar ga je een halve dag per week op retailstage, in het zesde jaar een volledige dag per week. Drie weken per schooljaar ga je op VIM stage.

In het laatste jaar toon je op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties binnen je studierichting in de geïntegreerde proef (GIP).

Toelatingsvoorwaarden

Tweede graad van het Secundair Onderwijs met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van het tweede leerjaar van de derde graad: getuigschrift.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als verkoopmedewerker, als balieverkoper zowel in detailhandel als in groothandel. Wil je het diploma van secundair onderwijs behalen, dan is het specialisatiejaar Winkelbeheer en etalage een logische stap. Het behalen van het Diploma Secundair Onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel retail (verkoop) optie visual merchandising

 
Vakken 6e jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Project algemene vakken 4
Frans 3
Engels 2
Zakelijke communicatie Nederlands  
Leerbegeleiding/coaching 1
Basismodule retail, stage 15
Visual merchandising, stage 7
  36