Informatie decor, etalage en publiciteit

A (ARBEIDSMARKT- BSO)

Ben  je geboeid door grafische en visuele elementen voor commerciële of informatieve doeleinden?  Zie je jezelf het concept van een organisatie of merk visualiseren en realiseren?
Heb je creatieve ideeën om commerciële en publieke ruimtes te voorzien van decors, displays en inrichting?
Heb je oog voor trends en voeling met kleuren, materialen en texturen?
Heb je zin om 2D- en 3D- ontwerpen voor presentaties, beurzen, tentoonstellingen, evenementen en winkelinterieurs te ontwikkelen?

Decor en etalage is een artistieke en praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. Je verdiept je in kleur, vorm, compositie en typografie en verwerft vaardigheden om te komen tot twee- en driedimensionaal vormgeven. Je leert technieken, ontdekt verschillende grondstoffen en materialen om ruimtelijke presentaties te maken, ruimtes vorm te geven zoals stands, decors, displays … Je krijgt zicht op zowel de publiciteitswereld als de etalage- en decoratiesector. Daarnaast maak je kennis met kunst en met de belangrijkste kunststromingen en haal je er inspiratie uit voor jouw eigen creaties.

Je ontwikkelt handigheid, een goede smaak, zin voor nauwkeurigheid en perfectie, gevoel voor schoonheid en harmonie. Je leert technieken, ontdekt verschillende grondstoffen en materialen om ruimtelijke presentaties te maken, om ruimtes vorm te geven zoals stands, decors, displays, ...
De kennis over kleur, compositie, lay-out, grafische vormgeving, fotografie, ... worden aangescherpt in het vak Beeldcreatie. De vakken Commerciële Ruimtelijke Vormgeving en Commerciële Publicitaire Vormgeving lopen naadloos over in elkaar en worden theoretisch ondersteund door het vak Kunst en Inspiratie. De grafische wereld en de reclamewereld kennen geen geheimen voor jou en trends worden van dichtbij opgevolgd. Bij Beeldcreatie leer je door middel van het gebruik van perspectief en verschillende technieken en materialen een idee zo waarheidsgetrouw mogelijk voor te stellen.

Algemene Vorming
In Algemene Vorming worden Nederlands, Wiskunde en Maatschappelijke Vorming geïntegreerd in één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritisch denken, de maatschappij en actualiteit begrijpen en je krijgt inzicht in economische en financiële aspecten.

Masterclasses
Tijdens onze masterclasses bieden we de mogelijkheid om jezelf verder te ontdekken en je kennis en/of vaardigheden te verdiepen. Elk semester start er een nieuwe masterclass gegeven door onze vakexperten. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je deze masterclass wil volgen of niet. Grijp de kans om je horizon te verbreden! Kom jezelf verder ontwikkelen! Wat als je liever geen masterclass volgt? Geen probleem! Het is volledig aan jou om te beslissen of je deelneemt of niet. Wij laten de keuze aan jou.

Toelatingsvoorwaarden en getuigschriften
Om te starten in de derde graad Decor, Etalage en Publiciteit moet je het tweede jaar van de tweede graad met vrucht beëindigd hebben.

Na de derde graad Decor, Etalage en Publiciteit verwerf je de beroepskwalificatie Commercieel Ruimtelijk Vormgever en ontvang je een diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 3.

Toekomstmogelijkheden
Na het zesde jaar Decor, Etalage en Publiciteit:
- Kan je starten op de arbeidsmarkt als commercieel ruimtelijk vormgever.
- Kan je verder studeren:
   • Je kan een zevende leerjaar Print & Sign Operator volgen gericht op instroom arbeidsmarkt.
   • Je kan een zevende leerjaar gericht op hoger onderwijs volgen.
   • Je kan een graduaatsopleiding starten;
   • Je vindt andere opleidingsmogelijkheden in het volwassenenonderwijs, VDAB, ...

Lessentabel decor, etalage en publiciteit

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 6 5
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2

Decor, etalage en publiciteit
- Beeldcreatie
- Commerciële publicitaire vormgeving
- Commerciële ruimtelijke vormgeving
- Planning en productie
- Kunst en inspiratie

20 21
 TOTAAL 32 32
Masterclass 2 2