Informatie mode

D/A (DOORSTROOM/ARBEIDSMARKT- TSO)

Ben jij iemand die graag in een mode/confectiebedrijf wil werken? Heb jij een creatieve geest met een voorliefde voor mode? Hou jij van creëren in de breedste zin van het woord? Wil je ontdekken en onderzoeken hoe je met verschillende materialen en technieken tot commerciële en authentieke ‘out of the box’ creaties kan komen? Ben je bovendien ambitieus om een nieuwe beeldtaal te ontwikkelen. Kan je zelfstandig werken en sta je open voor zelfreflectie? Dan is deze richting iets voor jou.

Met creativiteit, ambitie en leergierigheid nemen we je mee om de weg te bewandelen die een textiele creatie aflegt van ontwerp tot item in je kleerkast of op de catwalk. Je interesse in mode, kunst, cultuur, natuur, technieken, materialen, kleuren, trends, media-impulsen, ... kan dienen als inspiratiebron om originele (authentieke) creaties te ontwikkelen en uit te werken. Het experimenteren met vormen, materialen en technieken staan centraal in het creatieve denk- en doeproces. Van jouw 2D- of 3D- ontwerpen maak je productieklare patronen om de creaties uit te voeren tot prototypes in diverse materialen. Daarnaast krijg je een stevige theoretische vorming.

Algemene vorming

In de derde graad is het stevige pakket ‘algemene vakken’ in evenwicht met de specifieke praktijkvakken, dit om een vlotte doorstroming naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt te garanderen. 

Vanuit onderzoek van materialen en technieken leer je een basismodel vormgeven en uitvoeren. 

Je leert ontwerpen creëren in functie van een opdracht en je verbeelding. In dit proces doorloop je de verschillende fasen in het creatieproces en onderzoek je de mogelijkheden qua materialen, vormgeving en uitvoering. Door ontwerp, vormgeving en
uitvoering samen te brengen in een technisch dossier verwerf je inzicht in de diverse stappen van ontwerp tot productie.

Masterclasses

Tijdens onze masterclasses bieden we de mogelijkheid om jezelf verder te ontdekken en je kennis en/of vaardigheden te verdiepen. Elk semester start er een nieuwe masterclass gegeven door onze vakexperten. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je deze masterclass wil volgen of niet. Grijp de kans om je horizon te verbreden! Kom jezelf verder ontwikkelen!

Wat als je liever geen masterclass volgt? Geen probleem! Het is volledig aan jou om te beslissen of je deelneemt of niet. Wij laten de keuze aan jou.

Toelatingsvoorwaarden en getuigschriften

Om te starten in de derde graad Mode moet je het tweede leerjaar van de tweede graad ASO, TSO of KSO met vrucht beëindigd hebben. 

Na de derde graad Mode verwerf je de beroepskwalificaties als productievoorbereider kleding, confectie en meubelstoffering en ontvang je een diploma secundair onderwijskwalificatie 4.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar Mode:
- Kan je starten op de arbeidsmarkt
- Kan je een Se-n-Se-opleiding volgen en je verder specialiseren; bijvoorbeeld: creatie-en patroonontwerpen of grafische en ruimtelijke vormgeving
- Mag je starten in een graduaatsopleiding. Andere opleidingsmogelijkheden vind je in het volwassenenonderwijs, de VDAB, ...
- Kan je ook starten als werknemer in verscheidene functies in een modebedrijf.

Deze studierichting bereidt bovendien voor op verder studeren. Je kan doorstromen naar diverse professionele bachelor opleidingen in het hoger onderwijs. Aansluitende opleidingen zijn: Industriële Wetenschappen en Technologie (modetechnologie), pedagogisch hoger onderwijs: secundair mode, Audiovisuele en Beeldende kunsten (Beeldende vormgeving, mode, theaterkostuum).

Lessentabel mode

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Nederlands 3 3
Frans 2 2
Engels 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Wiskunde 2 2
Aardrijkskunde 2  
Geschiedenis   2
Lichamelijke opvoeding 2 2

Creatie en Mode

- Creatie
- Vormgeving
- Praktijk Mode

16

16

 TOTAAL 32 32
Masterclass 2 2