Informatie wellnes en schoonheid

D/A (DOORSTROOM/ARBEIDSMARKT- TSO)

Heb je feeling voor een keurige uiterlijke verzorging? Heb je interesse in het menselijk lichaam, een gezonde levensstijl en persoonlijkheid? Spreekt wellness en schoonheidsverzorging je aan? Zeggen anatomie, fysiologie, ontwikkelingspsychologie en gezondheid je wat? Wil je groeien in een algemeen vormende en creatieve, praktische opleiding?

Je combineert in deze studierichting een ruime algemene basisvorming met een belangrijk accent op toegepaste wetenschappen, ontwikkeling en specifieke technische kennis. Vanuit een professionele esthetische benadering train je een aantal technische en praktische vaardigheden en leer je werken met specifieke apparatuur in functie van een ruime waaier aan schoonheidsbehandelingen.

Je ontwikkelt een wetenschappelijk theoretische basis m.b.t. welbevinden, gezondheidsbevordering, psychologie, communicatie, deontologie, fysiologie en anatomie. Dit alles met een oog voor contexten en voorbeelden uit de schoonheidsverzorging of wellness-sector. Vanuit deze wetenschappelijk theoretische basis leer je adviezen rond schoonheidsverzorgingen geven en klanten informeren over de effecten van de verschillende toepassingen in wellness.

Masterclasses
Tijdens onze masterclasses bieden we de mogelijkheid om jezelf verder te ontdekken en je kennis en/of vaardigheden te verdiepen. Elk semester start er een nieuwe masterclass gegeven door onze vakexperten. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je deze masterclass wil volgen of niet. Grijp de kans om je horizon te verbreden! Kom jezelf verder ontwikkelen! Wat als je liever geen masterclass volgt? Geen probleem! Het is volledig aan jou om te beslissen of je deelneemt of niet. Wij laten de keuze aan jou.

Toelatingsvoorwaarden en getuigschriften
Om te starten in de derde graad Wellness en Schoonheid moet je het tweede leerjaar van de tweede graad D- of D/A-finaliteit met vrucht beëindigd hebben.

Na de derde graad Wellness en Schoonheid verwerf je de beroepskwalificatie Schoonheidsspecialist-adviseur en ontvang je een diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 4.

Toekomstmogelijkheden
Na het zesde jaar Wellness en Schoonheid:
- Kan je verder studeren:
   • Je kan doorstromen naar diverse professionele bacheloropleidingen in het hoger onderwijs. Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn: care- en vitaliteitsmanagement, wellness- en spamanagement, podologie, toegepaste gezondheidswetenschappen of pedagogisch hoger onderwijs.
   • Je kan een zevende leerjaar na OK4 volgen en je verder specialiseren.
   • Je mag starten in een graduaatsopleiding.
   • Je vindt andere opleidingsmogelijkheden in het volwassenenonderwijs, VDAB, ...
- Kan je aan de slag op de arbeidsmarkt:
   • als werknemer in een schoonheidsinstituut, in een cosmeticabedrijf of als vertegenwoordiger;
   • als zelfstandige schoonheidsspecialist(e).

Lessentabel wellness en schoonheid

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Nederlands 3 3
Frans 2 2
Engels 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Wiskunde 2 2
Aardrijkskunde 2  
Geschiedenis   2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Wellness
- Wellness en schoonheid
- Toegepaste wetenschappen
- project wellness schoonheid
16 16
 TOTAAL 32 32
Masterclass 2 2