Informatie tweede leerjaar A

Organisatie

De pedagogische en didactische aanpak van het eerste leerjaar herken je in het tweede jaar. Je volgt een brede algemene vorming met een eerste creatief of artistiek en praktisch accent. In de lessen Nederlands, Frans en wiskunde is er tijdens de les extra tijd voor herhaling en inoefening van de leerstof. De leraar heeft mogelijkheden om te remediëren of om uit te diepen en helpt je zo de doelstellingen maximaal te bereiken.

Keuzemogelijkheden

Vanuit je eigen talent en interesse maak je al een beperkte keuze. Na dit tweede leerjaar kies je een studierichting van de tweede graad. In PORTUS berkenboom krijg je een theoretische en ook specifieke opleiding die je zal voorbereiden om verder te studeren in het hoger onderwijs.

Je kan in PORTUS berkenboom kiezen tussen één van deze drie basisopties

Artistieke Vorming

In de basisoptie artistieke vorming ontdek je wat beeldende, verbale en muzische expressie is. Op een creatieve wijze maak je kennis met het artistieke karakter van de studierichtingen in onze school en word je uitstekend voorbereid op de richting “Beeldende en Architecturale Kunsten”.

Creatie en vormgeving

In de basisoptie creatieve vorming ontdek je wat mode, textiel en artistieke technieken kunnen betekenen. Je gaat volgens een eigen ontwerp textiel verven, schilderen, bedrukken, ... om de stof daarna te verwerken tot een kledingstuk, een accessoire of kunstwerkjes die het interieur verfraaien.

Sociale en technische vorming

In de basisoptie sociale en technische vorming ontdek je wat toegepaste wetenschappen en onderzoekstechnieken zijn en blijf je creatief aan het werk. Je wordt zo voorbereid op de studierichting “Bio-esthetiek” en je kan nog steeds kiezen voor “Beeldende en architecturale kunsten” of “Creatie en mode”.

Lessentabel tweede leerjaar A

 
Vakken Artistieke
vorming
Creatie en
vormgeving
Sociale en
Technische
Vorming
Godsdienst 2 2 2
Nederlands 4 4 4
Frans 3 3 3
Engels 2 2 2
Natuurwetenschappen 1 1 1
Wiskunde 4 4 4
Aardrijkskunde 1 1 1
Geschiedenis 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2
Muzikale opvoeding 1 1 1
Techniek 2 2 2
Creatie 2 3  
Mode   4  
Artistieke vorming 5    
Sociale en technische vorming kennis     3
Sociale en technische vorming vaardigheden     4
Sociale vaardigheden 1 1 1
  32 32 32