Informatie haarstilist
Neem je graag initiatief? Heb je een passie voor haarstilering?
Kan je vlot zelfstandig beslissingen nemen?
Wil je je vervolmaken in een beroepsgerichte richting met veel verantwoordelijkheid en een algemene basisvorming?
In het specialisatiejaar Haarstilist verwerf je professionele kennis op het vlak van kapselstilering, leer je nieuwe technieken aan, volg je de nieuwe modelijnen op de voet en verwerf je de noodzakelijke kennis voor het zelfstandig uitbaten van een salon. Dit jaar biedt je de ideale voorbereiding op een commerciële functie in de kapperswereld en/of het runnen van een eigen kapsalon en toont je de weg naar een beroep in de kapperswereld: zelfstandige kapper, gerant, franchisenemer, ...
Facetten als creativiteit, organisatievermogen, samenwerking en contactvaardigheid zijn onontbeerlijk binnen de opleiding.
Praktijkervaring in het eigen leersalon
Het eigen leersalon maakt de opleiding levensecht. Na veel overleg en samenwerking met je collega’s-studenten start je een eigen salon. Dit project loopt als een rode draad doorheen de opleiding.
Het salon wordt opgestart na een grondige studie van de budgettering, de inrichting, de kostenraming, de aankopen, ... Tijdens de uitbating leer je de werkzaamheden in het leersalon organiseren, coördineren en toezien op de uitvoering ervan. Aan het einde van het schooljaar sluit het leersalon af: de inventaris wordt opgemaakt en de resultaten worden geëvalueerd. Gedurende dit proces ontwikkel je de theoretische kennis voor de uitbating en het administratieve beheer van een salon in het ondernemend project. De kennis van informatica is hierbij noodzakelijk. Je toont ook op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties uit dit specialisatiejaar in de geïntegreerde proef (GIP).
Project
Onder de noemer “Project 7” worden de algemene vakken PAV, Frans en Engels op een dynamische manier vak- en klasoverschrijdend aangeboden. Ieder zijn talent wordt naar waarde geschat en ingezet. Stelselmatig denk je zelf mee over het lesgebeuren en werk je op zelfstandige basis enkele projecten uit die je blik op onze boeiende, ingewikkelde en snel veranderende samenleving kunnen verruimen. Zo regel je onder andere een dag vrijwilligerswerk naar keuze (in het kader van Youca) en krijg je inspraak en verantwoordelijkheid bij het plannen van de uitstappen tijdens het schooljaar. Je kan je daarbij laten leiden door de ambitie om na het zevende jaar te gaan werken en op eigen benen te staan of verdere studies aan te vatten.
Je wordt daarenboven gecoacht door drie leerkrachten. Dankzij deze co-teaching krijg je de kans om regelmatig op niveau te werken voor de vreemde talen. Je verdiept je kennis en je begrijpt en leert je uitdrukken in Frans en Engels in dagelijkse situaties binnen de praktijk van … De actualiteit, het verleden en heden worden vanuit breed maatschappelijke thema’s in het vak PAV (project algemene vakken) aangebracht.
Beroepsleven & stage
Je komt in contact met specialisten uit de beroepsrealiteit. Gastsprekers geven sessies over specifieke aspecten van het beheer van een kapsalon. Beursbezoeken, demonstraties, deelname aan wedstrijden, ... maken deel uit van de opleiding. Ook de stages in een echt kapsalon brengen je veel praktijkervaring bij. Tijdens de wekelijkse stage leer je je aanpassen aan de specifieke eisen van het kapsalon. Werken aan tempo, kwaliteit en omgang met klanten blijven de hoofddoelstellingen.
Tijdens de blokstage aan het einde van het schooljaar, toets je de ervaring van het leersalon aan de realiteit. Gedurende twee weken krijg je de kans heel wat facetten van het beheer van een salon mee te maken en te doorgronden.
Toelatingsvoorwaarden
Het zesde jaar secundair onderwijs met vrucht hebben beëindigd in een overeenstemmende studierichting:
- BSO Haarzorg
- TSO Schoonheidsverzorging
Getuigschriften
Voor BSO afgestudeerden: Diploma Secundair Onderwijs
Voor TSO afgestudeerden: Studiegetuigschrift van het zevende specialisatiejaar
Toekomstmogelijkheden
Na het behalen van je diploma secundair onderwijs kan je starten als als kappermedewerker, kappergerant of zelfstandig kapper. Je kan een aansluitende Se-n-se opleiding volgen en je zo verder specialiseren in bijvoorbeeld grime of esthetische lichaamsverzorging. In bepaalde richtingen van het hoger onderwijs mag je in een aansluitende professionele bachelor starten. Er zijn ook opleidingsmogelijkheden in het Volwassenonderwijs, bij Syntra, de VDAB, …