Informatie modespecialisatie en trendstudie

Heb je een passie voor lifestyle en modetrends?
Neem je graag initiatief?
Kan je vlot zelfstandig beslissingen nemen?
Wil je je vervolmaken in een beroepsgerichte richting met veel verantwoordelijkheid en een algemene basisvorming?

Ben jij een ondernemer?
In dit specialisatiejaar willen we je opleiden zodat je hierna zelfstandig kan functioneren in een confectiebedrijf, retouchebedrijf, winkel of een eigen zaak.

Er wordt veel aandacht geschonken aan de creatieve, oplossingsgerichte vaardigheden die voor deze beroepen noodzakelijk zijn. Vaktechnisch inzicht, lifestyle, trends, productpresentatie, verkoopsituaties, visual merchandising, ICT-vaardigheden, commercieel en economische basis voor een eigen zaak zijn maar een kleine greep uit de waaier van wat jij hier gaan leren.

Niet alleen je creatief talent wordt ontwikkeld, maar talent krijgt hier ook een kans om ontdekt te worden. Bij het ondernemerschap ontdek je je eigen sterktes en kan je deze verder ontwikkelen.

Je werkt onder andere zelfstandig en vakkundig mee in een conceptwinkel met een retoucheafdeling waar homemade textiel realisaties worden verkocht. Je verzorgt contacten met klanten in een verkoopomgeving. We streven ernaar dat je op het einde van dit specialisatiejaar een plaats vindt op de arbeidsmarkt of klaar bent voor een opleiding secundair na secundair als je je graag wil specialiseren

Praktijkervaring in de eigen mode- of retouchezaak

De eigen mode- of retouchezaak maakt de opleiding levensecht. Je start hiermee na veel overleg en samenwerking met je collega’s studenten.

Je leert klant- en teamgericht werken en de verantwoordelijkheid voor je eigen taken opnemen. Het tactvol leren omgaan met klanten, en collega’s gidst je bij de organisatie om vanuit een goede teamspirit jullie mode- of retouchezaak op te bouwen. Tijdens de uitbating leer je zelfstandig en vakkundig werken. Je verwerft inzicht in de aankleding, de uitbating en het commercieel communiceren binnen een eigen retouchezaak. Gedurende dit proces ontwikkel je de theoretische kennis voor de uitbating en het administratieve beheer van een mode- of retouchezaak in het ondernemend project. De kennis van informatica is hierbij noodzakelijk. Je toont ook op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties uit dit specialisatiejaar in de geïntegreerde proef (GIP).

Project

Onder de noemer “Project 7” worden de algemene vakken PAV, Frans en Engels op een dynamische manier vak- en klasoverschrijdend aangeboden. Ieder zijn talent wordt naar waarde geschat en ingezet. Stelselmatig denk je zelf mee over het lesgebeuren en werk je op zelfstandige basis enkele projecten uit die je blik op onze boeiende, ingewikkelde en snel veranderende samenleving kunnen verruimen. Zo regel je onder andere een dag vrijwilligerswerk naar keuze (in het kader van Youca) en krijg je inspraak en verantwoordelijkheid bij het plannen van de uitstappen tijdens het schooljaar. Je kan je daarbij laten leiden door de ambitie om na het zevende jaar te gaan werken en op eigen benen te staan of verdere studies aan te vatten.

Je wordt daarenboven gecoacht door drie leerkrachten. Dankzij deze co-teaching krijg je de kans om regelmatig op niveau te werken voor de vreemde talen. Je verdiept je kennis en je begrijpt en leert je uitdrukken in Frans en Engels in dagelijkse situaties binnen de praktijk van … De actualiteit, het verleden en heden worden vanuit breed maatschappelijke thema’s in het vak PAV (project algemene vakken) aangebracht.

Beroepsleven & stage

Tijdens je stages kom je in contact met specialisten uit de beroepsrealiteit en evolueer je in modebewust zijn en in je commerciële aanpak. Je verdiept je in het volgen van modetrends, nieuwe technologieën, textiele materialen en technieken.
In de praktijklessen realiseer je kleding op maat voor de klant, je leert hierbij afwerkingstechnieken die ook nuttig zijn om retouches uit te voeren in de mode- of retouchezaak op school of tijdens je stage.

Toelatingsvoorwaarden

Het zesde jaar secundair onderwijs met vrucht hebben beëindigd in overeenstemmende studierichting uit het studiegebied Mode.

Getuigschriften

Voor BSO afgestudeerden: Diploma Secundair Onderwijs
Voor TSO afgestudeerden: Studiegetuigschrift van het zevende specialisatiejaar

Toekomstmogelijkheden

Na het behalen van je diploma secundair onderwijs kan je starten als modeverkoper in de distributiesector, retoucheuse, of als assisterend medewerker in de productieafdeling van een confectiebedrijf. Je kan een aansluitende Se-n-se opleiding volgen en je zo verder specialiseren in creatie en patroonontwerpen. In bepaalde richtingen van het hoger onderwijs mag je in een aansluitende professionele bachelor starten. Er zijn ook opleidingsmogelijkheden in het Volwassenonderwijs, bij Syntra, de VDAB, …

Lessentabel modespecialisatie en trendstudie

 
Vakken 7e jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Project
     Engels
     Frans
     Project algemene vakken
8
Plastische opvoeding 2
Mode
     Commercieel communiceren
     Mode
     Ondernemend project
     Retoucheren/modellenmaken
18
  32