Informatie publiciteit en illustratie
Ben je geboeid door reclame en publiciteit in het straatbeeld?
Hoe je ervan op computer te ontwerpen?
Kan je vlot zelfstandig beslissingen nemen?
Wil je je vervolmaken in een beroepsgerichte richting met veel verantwoordelijkheid en een algemene basisvorming?
In het specialisatiejaar Publiciteit en illustratie leer je publiciteit analyseren en begrijpen in al haar vormen. Je leert er een ontwerp uit te werken van bij de voorbereiding tot het definitieve eindresultaat bij de klant. De focus ligt op het ontwerpen van publicitaire opdrachten op maat van de klant. Je specialiseert je in digitale toepassingen en illustratie.
Beroepsgerichte praktijk op school
In de praktijklessen staat de verdere toepassing van de gekende basistechnieken centraal. Je verdiept je kennis op het vlak van kleur, compositie, typografie, waarneming en illustratie en gebruikt passende artistieke, grafische, plastische en publicitaire technieken; Je vervolmaakt je in het gebruik van actuele grafische pakketten. Je leert verder je eigen werk kritisch benaderen; open staan voor overleg tijdens briefing en/of voorstelling van je ontwerp en duidelijk je persoonlijk idee verwoorden. Je toont daarbij steeds je bereidheid je aan te passen aan de wensen van de klant. Je toont ook op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties uit dit specialisatiejaar in de geïntegreerde proef (GIP).
Project
Onder de noemer “Project 7” worden de algemene vakken PAV, Frans en Engels op een dynamische manier vak- en klasoverschrijdend aangeboden. Ieder zijn talent wordt naar waarde geschat en ingezet. Stelselmatig denk je zelf mee over het lesgebeuren en werk je op zelfstandige basis enkele projecten uit die je blik op onze boeiende, ingewikkelde en snel veranderende samenleving kunnen verruimen. Zo regel je onder andere een dag vrijwilligerswerk naar keuze (in het kader van Youca) en krijg je inspraak en verantwoordelijkheid bij het plannen van de uitstappen tijdens het schooljaar. Je kan je daarbij laten leiden door de ambitie om na het zevende jaar te gaan werken en op eigen benen te staan of verdere studies aan te vatten.
Je wordt daarenboven gecoacht door drie leerkrachten. Dankzij deze co-teaching krijg je de kans om regelmatig op niveau te werken voor de vreemde talen. Je verdiept je kennis en je begrijpt en leert je uitdrukken in Frans en Engels in dagelijkse situaties binnen de praktijk van … De actualiteit, het verleden en heden worden vanuit breed maatschappelijke thema’s in het vak PAV (project algemene vakken) aangebracht.
Beroepsleven & stage
Met open vizier volg je de evolutie in de publiciteitssector in studiebezoeken aan beurzen, bedrijven en musea. Je gaat vijf weken, gesplitst in twee periodes op stage. Tijdens deze stageweken ligt de klemtoon op de ontwerpfase en/of opmaak.
Toelatingsvoorwaarden
Het zesde jaar secundair onderwijs met vrucht hebben beëindigd in een overeenstemmende studierichting:
- BSO Publiciteitsgrafiek
- BSO Reclame
- KSO Toegepaste beeldende kunst
- KSO Artistieke opleiding.
Getuigschriften
Voor BSO-afgestudeerden: Diploma Secundair Onderwijs.
Voor TSO of KSO-afgestudeerden: Studiegetuigschrift van het zevende specialisatiejaar.
Toekomstmogelijkheden
Na het behalen van je diploma secundair onderwijs kan je starten als nettekenaar en uitvoerende kracht binnen grote drukkerijen, publicitaire bedrijven en ontwerpbureaus. Je kan een aansluitende Se-n-se opleiding volgen en je zo verder specialiseren in bijvoorbeeld audiovisuele of grafische vormgeving. In bepaalde richtingen van het hoger onderwijs mag je in een aansluitende professionele bachelor starten. Er zijn ook opleidingsmogelijkheden in het Volwassenonderwijs, bij Syntra, de VDAB, …