Informatie creatie en mode

D/A (DOORSTROOM/ARBEIDSMARKT - TSO)

Ben jij iemand die graag in een mode-/confectiebedrijf wil werken? Heb jij een creatieve geest met een voorliefde voor mode? Hou jij van creëren in de breedste zin van het woord? Wil je ontdekken en onderzoeken hoe je met verschillende materialen en technieken tot commerciële en authentieke ‘out of the box’ creaties kan komen? Ben je bovendien ambitieus om een nieuwe beeldtaal te ontwikkelen. Kan je zelfstandig werken en sta je open voor zelfreflectie?

Dan is deze richting iets voor jou. Met creativiteit, ambitie en leergierigheid nemen we je mee om de weg te bewandelen die een textiele creatie aflegt van ontwerp tot item in je kleerkast of op de catwalk. Je interesse in mode, kunst, cultuur, natuur, technieken, materialen, kleuren, trends, media-impulsen, ... kan dienen als inspiratiebron om originele (authentieke) creaties te ontwikkelen en uit te werken. Het experimenteren met vormen, materialen en technieken staat centraal in het creatieve denk- en doeproces. Van jouw 2D- of 3D-ontwerpen maak je productieklare patronen om de creaties uit te voeren tot prototypes in diverse materialen. Daarnaast krijg je een stevige theoretische vorming.

Je krijgt vakken zoals:

Creatie en Mode
In de tweede graad Creatie en Mode verwerf je een stevige basisvorming in het belangrijk pakket algemene vakken. Bij het specifieke gedeelte leer je in vakoverschrijdende projecten en kleinere opdrachten hoe je originele en persoonlijke creaties in verschillende materialen en technieken kan ontwikkelen om zo tot een prototype te komen. Het is belangrijk dat je je aangesproken voelt door het creatieve, het vertalen van persoonlijke ideeën naar een modeconcept en dat je interesse hebt in diverse thema’s. Ontwerpen worden theoretische ontleed en je zal leren nadenken over de verschillende aspecten van de productcyclus. Binnen praktijk en het onderdeel Creatie wordt je creativiteit optimaal aangesproken. Je ontwikkelt waarnemingsvermogen en visueel geheugen. Dit om bij het vormgeven tot een authentiek ontwerp te komen. Het zoeken op vorm staat hier centraal. Ondanks de grote vrijheid die je krijgt moet je de ontwerpen kunnen vertalen in produceerbare en verkoopbare concepten.
In het onderdeel Vormgeving zet je het ontwerp om in een productierijp patroon. Ook hier staat het zoeken op vorm centraal. Bij het onderdeel Praktijk analyseer je grondig het ontwerp en bestudeer je de manier van produceren. Je houdt rekening met prijs, kwaliteit, ergonomie, milieuvriendelijkheid en werkorganisatie. Dit opzoekwerk leidt tot de realisaties van technische dossiers, prototypes en deelstukstudies. 

Initiatie in Kunst & Mode
Deze lessen werken ondersteunend bij het specifieke gedeelte. Je doet onderzoek en uitdieping naar periodes, stijlen, personen, bedrijven, materialen en technieken.

Persoonlijke Leertijd
Omdat je persoonlijke groei onze topprioriteit is, word je tijdens de Persoonlijke Leertijd uitgedaagd op jouw niveau. Heb je de basisleerstof onder de knie, dan ben jij immers toe aan een extra uitdaging. Vlot het voor een bepaald onderdeel nog niet zoals gehoopt, dan is remediëring aangewezen. In deze Persoonlijke Leertijd bepaal je zelf voor een stukje mee waar jouw prioriteit ligt. Zo neem je je leerproces in eigen handen. Boeiend toch?

Lessentabel creatie en mode

 
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Nederlands 4 4
Frans 2 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 1
Natuurwetenschappen 2 1
Wiskunde 3 3

Creatie en mode

- Creatie
- Vormgeving
- Praktijk mode

10 12
Initiatie in kunst en mode 2 2
Persoonlijke leertijd 2 2
  33 34