Informatie creatie en mode

D/A (DOORSTROOM/ARBEIDSMARKT - TSO)

Ben jij iemand die graag in een mode-/ confectiebedrijf wil werken? Heb jij een creatieve geest met een voorliefde voor mode? Wil je ontdekken en onderzoeken hoe het proces van ontwerp tot uitvoering in elkaar zit? Wil je aan de slag met verschillende materialen en technieken voor commerciële en authentieke ‘out of the box’ creaties? Dan is deze richting iets voor jou. 

Met creativiteit, ambitie en leergierigheid nemen we je mee om deze weg te bewandelen. Je interesse in mode, kunst, technieken, materialen, trends, ... kan dienen als inspiratiebron om eigen creaties te ontwikkelen en uit te werken. Het onderzoeken van vormen, materialen en technieken staan centraal in het artistieke proces. Van 2Dof 3D- ontwerpen maak je productieklare patronen om de creaties uit te voeren tot prototypes in diverse materialen. Daarnaast krijg je een stevige theoretische vorming die je verwerkt in een technisch dossier.

Bij het specifieke gedeelte leer je in vakoverschrijdende projecten en kleinere opdrachten hoe je originele en persoonlijke creaties in verschillende materialen en technieken kan ontwikkelen om zo tot een prototype te komen. Je leert ontwerpen creëren in functie van een opdracht. Dit artistiek-creatief proces wordt ondersteund door de kennis van diverse aspecten van kunstbeschouwing en artistieke expressiemogelijkheden. Het is belangrijk dat je je aangesproken voelt door het creatieve, het vertalen van persoonlijke ideeën naar een modeconcept en dat je interesse hebt in diverse thema’s. Ontwerpen worden theoretische ontleed en je zal leren nadenken over de verschillende aspecten van de productcyclus.

Binnen dit pakket wordt je creativiteit optimaal aangesproken. Belangrijke wegwijzers om tot een authentiek ontwerp te komen in deze richting zijn verbeelding, rechtvaardigheid, kwetsbaarheid en duurzaamheid. Ondanks de grote vrijheid die je krijgt, moet je de ontwerpen kunnen vertalen in produceerbare concepten. In het onderdeel Vormgeving zet je het ontwerp om in een productierijp patroon. Het onderzoek naar vorm, materiaal, techniek en productie staat centraal bij alle vakken en wordt samengebracht in een technisch dossier.

De lessen Initiatie in Kunst & Mode werken ondersteunend bij het specifieke gedeelte. Je voert onderzoek naar en verdiept periodes, stijlen, personen, bedrijven, materialen en technieken.

Persoonlijke Leertijd
Tijdens de Persoonlijke Leertijd neem je je leerproces deels zelf in handen. Onder begeleiding van coaches ga je aan de slag met je schoolwerk in een gestructureerde omgeving. Je leert plannen en maakt kennis met verschillende leerstrategieën. Zo groei je en ontdek je wat werkt voor jou. Onze coaches dagen je regelmatig uit hierover te reflecteren. Heb je nood aan extra leerzorg, dan word je extra begeleid door onze leercoach.

Lessentabel creatie en mode

 
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Nederlands 4 4
Frans 2 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 1
Natuurwetenschappen 2 1
Wiskunde 3 3

Creatie en mode

- Creatie
- Vormgeving
- Modetechnieken
- Initiatie in Kunst & Mode

12 14
Persoonlijke leertijd 2 2
  33 34