Informatie decor en etalage

A (ARBEIDSMARKT - BSO)

Ben je geboeid door grafische en visuele elementen voor commerciële of informatieve doeleinden? Zie je jezelf het concept van een organisatie of merk visualiseren en realiseren? Heb je creatieve ideeën om commerciële en publieke ruimtes te voorzien van decors, displays en inrichting? Heb je oog voor trends en voeling met kleuren, materialen en texturen? Heb je zin om 2D- en 3D- ontwerpen voor presentaties, beurzen, tentoonstellingen, evenementen en winkelinterieurs te ontwikkelen? 

Decor en etalage is een artistieke en praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. Je verdiept je in kleur, vorm, compositie en typografie en verwerft vaardigheden om te komen tot twee- en driedimensionaal vormgeven. Je leert technieken, ontdekt verschillende grondstoffen en materialen om ruimtelijke presentaties te maken, ruimtes vorm te geven zoals stands, decors, displays …

Je krijgt zicht op zowel de publiciteitswereld als de etalage- en decoratiesector. Daarnaast maak je kennis met kunst en met de belangrijkste kunststromingen en haal je er inspiratie uit voor jouw eigen creaties.

Het vak Kunstbeschouwing is een vak dat ondersteuning biedt in het zoekproces naar uitvoerbare grafische en ruimtelijke vormgeving. We gaan hier op zoek naar inspiratie in kunst in de ruime zin; van reclame(kunst) tot architectuur en misschien wel muziek. Daarnaast leer je in het vak Beeldcreatie waarnemen, bewust kijken en dit weer te geven op een drager. Je maakt sfeerborden en schetsen waar je concept, compositie, kleur, materiaal en textuur samenbrengt. Je zet ideeën om in beelden en gebruikt hiervoor diverse technieken. Je werkt met (kleur-) potlood, inkt, markers, verf en digitale toepassingen. Ook fotografie komt aan bod. In het vak Print & Sign ontwikkel je de vaardigheden om een publicitair ontwerp te vertalen in een technisch uitvoerbaar ontwerp. Je start op papier, maar leert al snel werken met grafische computerprogramma’s om je ideeën uit te werken tot een printklaar geheel. Je maakt kennis met typografie, illustratiestijlen en vormgeving. In het vak Ruimtelijke Vorming ontdek je de wereld van de ruimtelijke composities zowel in 2D- als 3D-uitvoeringen. Je bestudeert productkenmerken zoals basisvormen, materie, structuur en textuur. Je leert het werkmateriaal kennen en gebruiken om aantrekkelijke presentaties te maken. Je selecteert decoratiemateriaal en ontwerpt zelf eye-catchers voor zowel grote als kleine ruimtes. Je brengt het concept tot leven door kleur, stijl en materialen te combineren tot een totaalbeleving.

Algemene vorming
In Algemene Vorming worden de basisvaardigheden voor Wiskunde, Nederlands en Maatschappelijke Vorming thematisch en realistisch ingeoefend. Je zet deze basisvaardigheden in om probleemoplossend te denken. Je leert reflecteren over jezelf en je weerbaar op te stellen in de wereld waarin je leeft. Je volgt de actualiteit en leert vlot met ICT werken.

Persoonlijke Leertijd
Tijdens de Persoonlijke Leertijd neem je je leerproces deels zelf in handen. Onder begeleiding van coaches ga je aan de slag met je schoolwerk in een gestructureerde omgeving. Je leert plannen en maakt kennis met verschillende leerstrategieën. Zo groei je en ontdek je wat werkt voor jou. Onze coaches dagen je regelmatig uit hierover te reflecteren. Heb je nood aan extra leerzorg, dan word je extra begeleid door onze leercoach.

Lessentabel decor en etalage

 
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 7 7
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2

Decor en etalage

- Kunstbeschouwing
- Beeldcreatie
- Print & Sign
- Ruimtelijke vormgeving
- Project

18 19
Persoonlijke leertijd 2 2
  33 34