Informatie decor en etalage
A (ARBEIDSMARKT - BSO)
Ben je geboeid door grafische en visuele elementen voor commerciële of informatieve doeleinden? Zie je jezelf het concept van een organisatie of merk visualiseren en realiseren? Heb je creatieve ideeën om commerciële en publieke ruimtes te voorzien van decors, displays en inrichting? Heb je oog voor trends en voeling met kleuren, materialen en texturen? Heb je zin om 2D- en 3D- ontwerpen voor presentaties, beurzen, tentoonstellingen, evenementen en winkelinterieurs te ontwikkelen?
De studierichting Decor en Etalage bevat een afwisseling tussen een brede algemene vorming en beroepsgerichte praktijk. Je ontwikkelt de vaardigheden en technische kennis die je nodig hebt in de wereld van commerciële ruimtelijke vormgeving. Je groeit in het omzetten van ideeën van opdrachtgevers naar uitvoerbare en eigentijdse projecten. Daarvoor volg je trends, doelgroepen en actualiteit. Je verwerft ook theoretische kennis van de reclamewereld, marketing en presentatietechnieken.
Je leert specifieke technieken voor grafische toepassingen zoals logo’s en affiches en voor ruimtelijke presentaties zoals decors en displays.
Project Algemene Vakken (PAV)
In PAV worden de basisvaardigheden voor Wiskunde, Nederlands, Maatschappelijke Vorming en Natuurwetenschappen thematisch en realistisch ingeoefend. Je volgt ook de actualiteit en leert vlot ICT gebruiken.
Kunstbeschouwing
Kunstbeschouwing is een vak dat ondersteuning biedt in het zoekproces naar uitvoerbare grafische en ruimtelijke vormgeving. We gaan hier op zoek naar inspiratie in kunst in de ruime zin; van reclamekunst tot architectuur en misschien wel een muziekgenre. Verschillende disciplines worden belicht en kunnen een uitgangspunt zijn voor een creatief proces.
Beeldcreatie
Je leert waarnemen, bewust kijken en dit weer te geven op een drager. Je maakt sfeerborden en schetsen waar je concept, compositie, kleur, materiaal en textuur samenbrengt. Je zet ideeën om in beelden en gebruikt hiervoor diverse technieken. Je werkt met (kleur-) potlood, inkt, markers, verf en digitale toepassingen. Ook fotografie komt aan bod waarbij je leert een product of concept aantrekkelijk in beeld te brengen.
Print & Sign
Je ontwikkelt de vaardigheden om een publicitair ontwerp te vertalen in een technisch uitvoerbaar ontwerp. Je start op papier maar leert al snel werken met grafische computerprogramma’s om je ideeën uit te werken tot een printklaar geheel. Je gebruikt je creativiteit om logo’s, affiches en promotiemateriaal te ontwerpen voor een specifieke doelgroep of huisstijl. Je maakt kennis met typografie, illustratiestijlen en vormgeving.
Ruimtelijke Vormgeving
Je ontdekt hier de wereld van de ruimtelijke composities zowel in 2D- als 3D-uitvoeringen. Je onderzoekt de doelgroep en kan werksituaties vergelijken. Je analyseert de markt en ontwikkelt inzicht in consumptiegedrag. Je bestudeert productkenmerken zoals basisvormen, materie, structuur en textuur. Je leert het werkmateriaal kennen en gebruiken om aantrekkelijke presentaties te maken. Je selecteert decoratiemateriaal of ontwerpt zelf eye-catchers voor zowel grote als kleine ruimtes. Je brengt het concept tot leven door kleur, stijl en materialen te combineren tot een totaalbeleving. Van etalage tot totale winkelervaring, van uithangbord tot winkeltasje. Hiervoor werk je zowel manueel als digitaal en steek je zelf de handen uit de mouwen bij het bouwen van schaalmodellen en grotere decors of displays.
Persoonlijke Leertijd
Omdat je persoonlijke groei onze topprioriteit is, word je tijdens de Persoonlijke Leertijd uitgedaagd op jouw niveau. Heb je de basisleerstof onder de knie, dan ben jij immers toe aan een extra uitdaging. Vlot het voor een bepaald onderdeel nog niet zoals gehoopt, dan is remediëring aangewezen. In deze Persoonlijke Leertijd bepaal je zelf voor een stukje mee waar jouw prioriteit ligt. Zo neem je je leerproces in eigen handen. Boeiend toch?