Informatie haar- en schoonheidsverzorging

A (ARBEIDSMARKT - BSO)

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen? Ben je handig en heb je oog voor mooie kapsels? Heb je feeling voor een keurige uiterlijke verzorging? Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming? 

De studierichting Haar- en Schoonheidsverzorging bevat een afwisseling tussen een brede, algemeen vormende basis en beroepsgerichte praktijk voor beide vakonderdelen. Je ontdekt alle facetten van het kappersberoep. Je verwerft de technische vaardigheden voor de verschillende haarbehandelingen en het creëren van kapsels en ontwikkelt de theoretische kennis van haarproducten. Je leert denken en werken vanuit competenties die je doen groeien als een professionele kapper die in team kan werken. 
Dit combineer je met schoonheidsverzorging waar een belangrijk accent ligt op toegepaste wetenschappen en specifieke technische kennis. Vanuit een professionele esthetische benadering train je een aantal technische en praktische vaardigheden en leer je werken met de specifieke apparatuur die nodig is voor een ruime waaier aan schoonheidsbehandelingen.

Project Algemene Vakken (PAV)
In PAV worden de basisvaardigheden voor Wiskunde, Nederlands, Maatschappelijke Vorming en Natuurwetenschappen thematisch en realistisch ingeoefend. Je volgt ook de actualiteit en leert vlot ICT gebruiken.

Frans en Engels
Ook anderstalige klanten wil je zo goed mogelijk kunnen ontvangen. Je ontwikkelt spreekdurf in het Engels en in het Frans. Je gaat met situaties uit het dagelijkse leven en uit de praktijk aan de slag om gesproken Engels en Frans zo concreet mogelijk te kunnen begrijpen en in te zetten.

Haarverzorging
Je leert de basistechnieken voor haarverzorging en voert ze uit op een oefenhoofd, je medeleerlingen en soms op modellen. Je ontdekt hoe je een klant op aangename manier onthaalt en begeleidt. Je groeit in het uitvoeren van haarverzorging voor dames: brushing, kleuren volgens verschillende technieken, verschillende snitten, een permanent, ... Dit leer je uitvoeren met de ondersteuning van een werkmodel en binnen een welbepaalde tijd. Je leert zorgzaam en correct de producten,
de haardroger en de krul- en stijltang te gebruiken. 

Schoonheidsverzorging
Je leert verschillende schoonheidsbehandelingen uitvoeren voor het verzorgen van het gelaat en de handen. Je leert de correcte technieken voor het aanbrengen van make-up. Deze vaardigheden worden ingeoefend op medeleerlingen en modellen. Je leert bij deze praktische oefeningen ook steeds de noodzakelijke theoretische basis, zoals de werking en het effect van producten op haar, huid en nagels. Je ontdekt de trends en evoluties in haar- en schoonheidsverzorging. 

Persoonlijke leertijd
Omdat je persoonlijke groei onze topprioriteit is, word je tijdens de Persoonlijke Leertijd uitgedaagd op jouw niveau. Heb je de basisleerstof onder de knie dan ben jij immers toe aan een extra uitdaging. Vlot het voor een bepaald onderdeel nog niet zoals gehoopt, dan is remediëring aangewezen. In deze Persoonlijke Leertijd bepaal je zelf voor een stukje mee waar jouw prioriteit ligt. Zo neem je je leerproces in eigen handen. Boeiend toch?