Informatie moderealisatie en textielverzorging

A (ARBEIDSMARKT - BSO)

Heb je interesse in modetrends, ondernemen, creëren, realiseren, retoucheren, presenteren en verkopen? Droom je ervan om als modeverkoper of als echte kleermaker in een mode- of retoucheatelier te werken?

In deze richting leer je creatief, actief en probleemoplossend te denken en te handelen. Mode is meer dan kleding maken alleen; het is een lifestyle waarin je aandacht voor en kennis moet hebben van trends, kleuren, stijlen, pasvormen, technieken, materialen, kledij, retouches, textielverzorging, presenteren, communiceren, ICT, verkopen… De opleiding focust zich hierop waardoor je polyvalent wordt in de maatschappij.

In de tweede graad Moderealisatie en Textielverzorging ligt de nadruk op de technische, economische en sociale vorming. In het vak Commerciële Presentatie en Lifestyle bereiden we je voor op het werken in verkoop, mode en retouche. Je werkt projectmatig en conceptueel rond diverse items van de mode- en interieursector zoals lifestyle, esthetiek, commerciële gerichtheid, verkoop- en presentatietechnieken, artikelkennis, ICT-vaardigheden, trends, duurzaamheid…

Het vak Mode focust op technische aspecten en vaardigheden zoals assemblage- , afwerkings- en retouchetechnieken voor het vervaardigen van mode-artikelen, interieurartikelen en accessoires. Met verschillende werkstukken leer je technieken aan voor zowel confectie als retouche.

Het vak Initiatie in Mode werkt ondersteunend voor de andere praktijkvakken. Je onderzoekt en verdiept je in periodes, stijlen, personen, bedrijven, materialen, technieken, …

Algemene Vorming
In Algemene Vorming worden de basisvaardigheden voor Wiskunde, Nederlands en Maatschappelijke Vorming thematisch en realistisch ingeoefend. Je zet deze basisvaardigheden in om probleemoplossend te denken. Je leert reflecteren over jezelf en je weerbaar op te stellen in de wereld waarin je leeft. Je volgt de actualiteit en leert vlot met ICT werken.

Persoonlijke Leertijd
Tijdens de Persoonlijke Leertijd neem je je leerproces deels zelf in handen. Onder begeleiding van coaches ga je aan de slag met je schoolwerk in een gestructureerde omgeving. Je leert plannen en maakt kennis met verschillende leerstrategieën. Zo groei je en ontdek je wat werkt voor jou. Onze coaches dagen je regelmatig uit hierover te reflecteren. Heb je nood aan extra leerzorg, dan word je extra begeleid door onze leercoach.

 

Lessentabel moderealisatie en textielverzorging

 
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 7 7
Engels 1 1
Frans 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2

Moderealisatie

- Commerciële Presentatie en lifestyle (CPL)
- Mode
- Initiatie in mode

17 18
Persoonlijke leertijd 2 2
  33 34