Informatie bio-esthetiek

Heb je oog en feeling voor een keurig uiterlijke verzorging?
Heb je interesse in het menselijk lichaam, levensstijl en persoonlijkheid?
Zeggen wetenschappen en schoonheidsverzorging je beiden wat?
Wil je groeien in een algemeen vormende en creatief praktische opleiding?

Je combineert in de studierichting Bio-esthetiek en Schoonheidsverzorging een ruime algemene basisvorming met een belangrijk accent op toegepaste wetenschappen aan specifieke technische kennis. Vanuit een professionele esthetische benadering train je een aantal technische en praktische vaardigheden en leer je werken met specifieke apparatuur in functie van een ruime waaier aan schoonheidsbehandelingen.

In de tweede graad bio-esthetiek verwerf je een stevige basisvorming in het pakket algemene vakken. Je ontdekt specifieke vakken als:

Bio-esthetiek

Je leert verschillende schoonheidsbehandelingen uitvoeren voor het verzorgen van het gelaat en de handen. Je leert de correcte technieken voor het aanbrengen van make-up. Vanaf het vierde jaar ontwikkel je de technieken voor een correcte voetverzorging in het onderdeel pedicure. Deze vaardigheden worden ingeoefend op medeleerlingen en modellen. Je leert bij deze praktische oefeningen ook steeds de noodzakelijke theoretische basis.

Toegepaste anatomie

Dit vak sluit aan met natuurwetenschappen. Je leert meer over de functie en het belang van de huid en het menselijk lichaam.

Stijlleer

Je ontdekt de samenhang tussen stijlen en modebeelden doorheen de geschiedenis en de huidige trends in een snel veranderende maatschappij.

Toelatingsvoorwaarden

Tweede leerjaar van de eerste graad met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van de tweede graad: Getuigschrift van de tweede graad van het Secundair Onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

De studierichting sluit aan op hoger onderwijs. Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn: care- en vitaliteitsmanagement, wellness-en spamanagement, podologie, toegepaste gezondheidswetenschappen of pedagogisch hoger onderwijs. Er zijn geen aansluitende masteropleidingen.

Je kan een Se-n-se opleiding volgen binnen de derde graad van het technisch secundair onderwijs en je zo verder specialiseren in esthetische lichaamsverzorging, grime, pedicure of als apotheek- of medisch- sociaal assistente.

Na het beëindigen van je secundair onderwijs kan je ook starten als werknemer in een schoonheidsinstituut, in een cosmeticabedrijf of als vertegenwoordiger. Je kan je ook vestigen als zelfstandige schoonheidsspecialiste, indien je het attest van bedrijfsbeheer behaalde.

Lessentabel bio-esthetiek

 
Vakken 4e jaar
Godsdienst 2
Nederlands 4
Frans 3
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Natuurwetenschappen 2
Wiskunde 3
Stijlleer 1
Plastische opvoeding 1
Bio-esthetiek
   3e jaar
       Gelaat
       Make-up
       Handarm
    4e jaar
       Gelaat/make-up
       Manicure
       Pedicure
6
Vaktheorie 1
Toegepaste anatomie 2
Praktijk dameskappen 2
  33