Informatie creatie en mode

Ben jij een creatieve geest met een voorliefde voor mode? Hou jij van creëren in de breedste zin van het woord? Wil je ontdekken en onderzoeken hoe je met verschillende materialen en technieken tot authentieke ‘out of the box’ creaties kan komen? Ben je bovendien ambitieus om een nieuwe beeldtaal te ontwikkelen. Kan je zelfstandig werken en sta je open voor zelfreflectie? Dan is deze richting iets voor jou.

Met creativiteit, ambitie en leergierigheid nemen we je mee om de weg te bewandelen die een textiele creatie aflegt van ontwerp tot item in je kleerkast of op de catwalk. Je interesse in mode, kunst, cultuur, natuur, technieken, materialen, kleuren, trends, media-impulsen, ... kan dienen als inspiratiebron om originele (authentieke) creaties te ontwikkelen en uit te werken. Het experimenteren met vormen, materialen en technieken staan centraal in het creatieve denk- en doeproces. Van jouw 2 of 3D ontwerpen maak je productieklare patronen om de creaties uit te voeren tot prototypes in diverse materialen. Daarnaast krijg je een stevige theoretische vorming.

In de tweede graad ‘creatie en mode’ verwerf je een stevige basisvorming in het belangrijk pakket ‘algemene vakken’.
Tijdens specifieke vakken leer je in kleinere opdrachten hoe je originele en persoonlijke creaties in verschillende materialen en technieken kan ontwikkelen om zo tot een prototype te komen. Het is belangrijk dat je je aangesproken voelt door het creatieve, het vertalen van persoonlijke ideeën naar een modeconcept en dat je interesse hebt in diverse thema’s. Ontwerpen worden theoretische ontleed en je zal leren nadenken over de verschillende aspecten van de productcyclus.

Binnen de lessen ‘Creatie’ wordt je creativiteit optimaal aangesproken. Je ontwikkelt waarnemingsvermogen en visueel geheugen. Dit om bij het vormgeven tot een authentiek ontwerp te komen. Het zoeken op vorm staat hier centraal. Ondanks de grote vrijheid die je krijgt moet je de ontwerpen kunnen vertalen in produceerbare en verkoopbare concepten.

In de lessen ‘Vormgeving’ zet je het ontwerp om in een productierijp patroon. Ook hier staat het zoeken op vorm centraal. Je gebruikt het professioneel computerprogramma Gerber voor vormgeving en technisch tekenen.

In de lessen ‘Praktijk’ analyseer je grondig het ontwerp en bestudeer je de manier van produceren. Je houdt rekening met prijs, kwaliteit, ergonomie, milieuvriendelijkheid en werkorganisatie. Dit opzoekwerk leidt tot de realisatie van prototypes. In

Toelatingsvoorwaarden

Tweede leerjaar van de eerste graad met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van de tweede graad: Getuigschrift van de tweede graad van het Secundair Onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

De studierichting sluit aan op hoger onderwijs. Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn: modetechnologie of pedagogisch hoger onderwijs: secundair mode.
Je kan ook starten in masteropleidingen als: beeldende kunsten mode, theaterkostuum. Je kan een Se-n-se opleiding volgen binnen de derde graad van het technisch secundair onderwijs en je zo verder specialiseren in creatie-en patroonontwerpen of grafische en ruimtelijke vormgeving. Een zevende specialisatiejaar binnen het studiegebied mode als modespecialisatie en trendstudie kan ook een zinvolle tussenstap zijn.
Na het beëindigen van je secundair onderwijs kan je al starten als werknemer in verscheidene functies in een modebedrijf.

Lessentabel creatie en mode

 
Vakken 4e jaar
Godsdienst 2
Nederlands 4
Frans 2
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Natuurwetenschappen  2
Wiskunde 3
Creatie, kostuum- en kunstgeschiedenis 4
Sociale en communicatieve vaardigheden 2
Vormgeving 4
Praktijk technologie en organisatie 4
  33