Informatie moderealisatie en -presentatie

Spreken deze items je aan: Lifestyle, modetrends, moderealisatie, retouches, productpresentatie en verkoop? Droom je ervan om als echte kleermaker of modeverkoper op maat en vraag van de klant te werken? Dan sla jij met deze richting de juiste weg in.

‘Mode/fashion’ is hip en cool. Maar mode is meer dan kleding maken alleen. Het is een lifestyle waar je aandacht moet hebben voor en kennis van kleur, stijl, pasvorm, technieken, materialen, kleding, retouches, productie, interieurs, presenteren, communiceren, ICT, … De opleiding focust zich op deze lifestyle waardoor je polyvalent wordt in de maatschappij. Je leert creatief, actief en probleemoplossend te denken en te handelen. Het ontwikkelen en realiseren van modische werkstukken wordt gezien als middel om technische vaardigheden, kennis en attitudes te verwerven, zoals het gevoel voor lifestyle, esthetiek, commerciële gerichtheid, kennis van de mode- en interieursector. Om je de kans te geven hierin te groeien naar zelfstandigheid wordt er veel geïntegreerd gewerkt tussen praktijk en theorie.

In de tweede graad ‘moderealisatie en -presentatie’ leer je belangrijke vaardigheden in ‘algemene vakken’. In de praktijk vormen ‘Commerciële Presentatie en Lifestyle’, waarbij een bredere vorming wordt nagestreefd, en het luik ‘Mode’, met het accent op de technische aspecten en vaardigheden, de belangrijkste componenten om jullie voor te bereiden op de derde graad. Je ontdekt vakken als:

Project Algemene vakken (PAV):
Hier worden basisvaardigheden voor wiskunde, Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis thematisch en realistisch geoefend. Je volgt de actualiteit en leert vlot ICT te gebruiken.

‘Commerciële Presentatie en Lifestyle (CPL)’ is een vak waarin projectmatig en conceptueel gewerkt wordt. Diverse items van de mode- en interieursector zoals lifestyle, esthetiek, commerciële gerichtheid, verkoop- en presentatietechnieken, ICT-vaardigheden, trends, … komen aan bod.

Het vak ‘Mode’ focust op technische vaardigheden voor het vervaardigen van mode-, interieurartikelen en accessoires. Belangrijk is dat het modische aspect steeds centraal staat hiervoor wordt samengewerkt met CPL. Het doel is dat je op het einde van de tweede graad een aantal werkstukken zelfstandig kunt uitvoeren met aandacht voor afwerking, recycling en upcycling, budget ...

Toelatingsvoorwaarden

Tweede leerjaar van de eerste graad met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van de tweede graad: Getuigschrift van de tweede graad van het Secundair Onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als medewerker in de mode- en verkoopsector.
Wil je het diploma secundair onderwijs behalen, dan is het specialisatiejaar Modespecialisatie en trendstudie een logische stap. Het behalen van het diploma secundair onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel moderealisatie en -presentatie

 
Vakken 4e jaar
Godsdienst 2
Project algemene vakken 6
Frans 2
Lichamelijke opvoeding 2
Plastische opvoeding 2
Leerbegeleiding/coaching 1
Praktijk voeding verzorging 2
CPL (Commerciële presentatie & lifestyle) 7
Modepraktijk, studie en vormgeving 11
  35