Informatie office & retail (verkoop)

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen?
Heb je zin om een breed gamma aan verkooptaken uit te voeren?
Bekijk je met plezier mooie etalages?
Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

De studierichting Verkoop bevat een afwisseling tussen een brede algemene vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontwikkelt de vaardigheden en technische kennis die je nodig hebt in de boeiende en snel veranderende wereld van de retail. Je leert specifieke technieken om een professionele productpresentatie en etalage te realiseren. Je groeit in het ontwikkelen van een klantvriendelijke en communicatieve houding. Je verwerft de nodige theoretische kennis om de voorraad te beheren en met de computerkassa te werken.

In de tweede graad office & retail leer je belangrijke vaardigheden in de algemene vakken en commercieel werken en denken in specifieke vakken. Je ontdekt vakken als:

Project algemene vakken (PAV)

In PAV worden basisvaardigheden voor wiskunde, Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis thematisch en realistisch ingeoefend. Je volgt ook de actualiteit en leert vlot ICT te gebruiken.

Administration & Retail

Je krijgt les in een kantoorklas en in een winkelklas en leert al doende in vele projecten en actieve opdrachten. In de lessen administratie leer je handelsdocumenten invullen en gebruiken, een eenvoudige boekhouding bijhouden en vlot werken met pc volgens de nbn-normen. Je wordt ICT-vaardig voor het nauwkeurig uitvoeren van vele administratieve secretariaatstaken zoals klasseren en mailverkeer correct opvolgen. In de lessen verkoop leer je goederen in ontvangst nemen, verwerken, aanvullen en presenteren in de winkel. Je leert vlot klanten aan te spreken, informeren en service verlenen.

Frans en Engels

Er wordt sterk geoefend op het begrijpen en spreken van Frans en Engels in concrete situatie in het dagelijks leven en in de praktijk van de verkoop.

Toelatingsvoorwaarden

Tweede leerjaar van de eerste graad of beroepsvoorbereidend leerjaar met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van de tweede graad: Getuigschrift van de tweede graad van het Secundair Onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als verkoopmedewerker, als balieverkoper zowel in detailhandel als in groothandel.

Wil je het diploma van secundair onderwijs behalen, dan is het specialisatiejaar Winkelbeheer en etalage een logische stap. Het behalen van het Diploma Secundair Onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel office & retail (verkoop)

 
Vakken 4e jaar
Godsdienst 2
Project algemene vakken 6
Lichamelijke opvoeding 2
Frans 4
Engels 3
Nederlandse communicatieve vaardigheden 2
Administratie & retail (verkoop) 4
Administratie & retail (kantoor) 6
Visual merchandising/logistiek 3
  32